2020-02-19 Alytaus MŽD valdybos posėdis

2020-02-19 d. įvyko Alytaus medžiotojų ir žvejų draugijos valdybos posėdis. Posėdyje buvo svarstyti 8 klausimai: sudaryta komisija medžiotojų saugaus elgesio medžioklėje ir praktinių medžioklės įgūdžių patikrinimui, deleguoti Draugijos atstovai į kitas komisijas, patvirtinti Alytaus MŽD teikiamų paslaugų įkainiai ir kt.

Posėdį pradėjo draugijos pirmininkas V. Kucevičius susirinkusiems valdybos nariams pateikdamas informaciją apie dabartinę Draugijos veiklą, jos finansinę būklę bei draugijos nario mokesčio mokėjimą. buvo svarstyti

Labai džiugu, kad išrinkus naują Draugijos pirmininką ir naują valdybą dauguma valdybos narių palaiko naujas iniciatyvas ir idėjas, o Draugijos medžiotojų klubai ar būreliai suprato situaciją, susidariusią po buvusio ilgamečio Draugijos pirmininko E. Dainausko mirties ir padengė buvusias nario mokesčio skolas Draugijai.

Taip pat šiame posėdyje vadovaujantis Draugijos įstatais ir Medžioklės Lietuvos Respublikoje taisyklių 8 punkto reikalavimais buvo sudaryta Alytaus medžiotojų ir žvejų draugijos komisija medžiotojų saugaus elgesio medžioklėje ir praktinių medžioklės įgūdžių patikrinimui bei buvo nustatyta tokių medžiotojų įgūdžių patikrinimų tvarka bei laikas.

Dažnai iš medžiotojų buvo išgirstama – “kam iš viso Draugija yra reikalinga ir kokią ji naudą duoda medžiotojams” ir pan.  Atsakydamas į tokį klausimą Draugijos pirmininkas V. Kucevičius nuosekliai laikosi savo ne kartą išsakytos pozicijos, kad Draugija turi būti naudinga ir reikalinga kiekvienam medžiotojui ir ji pastoviai turi teikti medžiotojams įvairias paslaugas bei reikalingą informaciją.

Todėl šiame valdybos posėdyje buvo nutarta, kad medžiotojams, sumokėjusiems ir mokantiems Draugijos mokesčius, saugaus elgesio medžioklėje ir praktinių medžioklės įgūdžių patikrinimai bus organizuojami nemokamai, o tiems medžiotojams, kurie nėra Draugijos nariai, už juos teks susimokėti.

Siekiant paskatinti kuo daugiau medžiotojų aktyviai dalyvauti Draugijos veikloje, Draugijos valdyba posėdyje nustatė įkainius ir už kitas draugijos teikiamas paslaugas. Susipažinus su jais, akivaizdu, kad iš to naudą pajus ir turės tie medžiotojai, kurie dalyvauja Draugijos veikloje, ja domisi ir moka mokesčius.

Paslaugos, kurias teikia ir ateityje žada teikti draugija, anksčiau ar vėliau bus reikalingos visiems medžiotojams, nes vien Medžioklės įstatymas ir Medžioklės taisyklės visiems medžiotojams nustato daug pareigų ir prievolių, kurias įvykdyti medžiotojai gali tik naudodamiesi medžiotojų klubus vienijančių organizacijų paslaugomis.

Visiems tuos, kuriuos vienija bendras pomėgis – medžioklė, ir kurie save laiko tikrais medžiotojais, svarbiausia yra ne sumedžioto žvėries mėsa ir ne noras pasipuikuoti prieš aplinkinius. Tikram medžiotojui labai svarbu gamtos pažinimas, gyvūnų apsauga, globa ir gausinimas, ir tik po to –  taiklus šūvis ir puikus trofėjus. O tam reikia nemažos patirties ir žinių.

Visą šį triūsą medžioklėje atperka jų ilgai svajotas ir sumedžiotas žvėries trofėjus, nesvarbu ar tai būtų tauriojo elnio ragai ar vilko kailis, gražuolio stirnino ragai ar bebro kaukolė. Kiekvienas kultūringas medžiotojas sumedžiojęs trofėjinį žvėrį nori, kad ši jo išsipildžiusi svajonė būtų įvertinta ir tinkamai eksponuojama medžioklės kambaryje ar kitoje tinkamoje vietoje. Tam ir rengiamos medžioklės trofėjų apžiūros ir parodos.

LR Aplinkos ministras jau greitai turi patvirtinti 2019-2020 m. medžioklės sezone sumedžiotų žvėrių apžiūrų grafiką. Todėl Draugijos medžiotojams bus galimybė įvertinti praėjusios sezono medžioklės laimikius. Šioje apžiūroje bus nustatyta ar žvėris buvo medžiotas laikantis elninių žvėrių atrankinės medžioklės nuostatų ir Medžioklės taisyklių reikalavimų.

Jeigu bus nustatyta, kad sumedžiotas trofėjus yra vertas medžioklės trofėjų parodos medalio, apie tai bus informuotas trofėjų įgijęs medžiotojas. Kaip jau buvome informavę anksčiau, Draugijos valdyba yra nusprendusi šių metų rugsėjo mėnesį surengti Dzūkijos krašto medžiotojų 2017-2020 m. sezonuose sumedžiotų medžioklės trofėjų parodą, skirtą Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos šimtmečiui paminėti. Todėl tikimės, kad medžiotojai aktyviai teiks tiek į apžiūrą, tiek į medžioklės trofėjų parodą savo sumedžiotus trofėjus.

Siekiant paskatinti visus medžiotojus būti aktyviais Draugijos nariais, draugijos valdyba 2020-02-19 d. posėdyje nutarė patvirtinti paslaugų įkainius už Draugijos rengiamas trofėjų apžiūras ir parodas. Akivaizdu, kad iš to didelę naudą turės mūsų Draugijos medžiotojai, o tiek kurie abejoja ar verta jais tapti, turės gera progą apie tai pamąstyti. Juk palyginus nedidelis metinis draugijos mokestis (20 Eur), iš karto atsiperka už vos vieną apžiūrai ar parodai pateiktą rimtesnį sumedžioto žvėries trofėjų.

Šioje situacijoje Draugijos medžiotojai turi labai didelę privilegiją – visos šios paslaugos jiems nieko nekainuoja. Štai tada ir pasimato, ar iš tiesų Draugija yra nereikalinga ir kokią naudą ji duoda medžiotojams.

Alytuje ir aplink jį daugelis medžiotojų skundžiasi, kad nėra galimybės pamiklinti savo akies taiklumą šaudymo treniruotėse, pagerinti savo šaudymo įgūdžius ar tiesiog susireguliuoti ginklą.

Draugija turi savo  šaudyklą, tačiau pagal sugriežtintus reikalavimus šaudykloms, joje gali būti šaudoma tik į stovintį ar bėgantį šerną  iš 35 metrų atstumo, na dar galima pasitreniruoti ir pašaudyti į lėkšteles, jeigu kitoje vietoje būtų pastatomi mobilūs lėkštelių svaidymo aparatai.

Deja tokių aparatų draugija kol kas neturi. Finansinių galimybių artimiausiu metu tokiems aparatams įsigyti taip neturime. Galbūt šioje situacijoje Draugijai galėtų padėti rėmėjai? Tikimės, kad tarp šaudymo sporto entuziastų jų atsiras… Todėl suaktyvinus šaudyklos veiklą daug kas turėtų paaiškėti. 

Kaip žinia, pagal galiojančius Lietuvos Respublikos norminius teisės aktus, kas penkeri metai kiekvienas medžiotojas turi išlaikyti saugaus elgesio medžioklėje ir praktinių medžioklės įgūdžių patikrinimo egzaminą. Šio egzamino viena iš sudėtinių dalių yra šaudymas iš 35 metrų atstumo į bėgantį šerną. Todėl kiekvienam iš medžiotojų anksčiau ar vėliau nebejotinai reikės pasitikrinti savo akies taiklumą. Šioje vietoje vėlgi pranašumą įgis Draugijos medžiotojai, nes pagal priimtą 2020-02-20 d. Draugijos valdybos nutarimą mūsų Draugijos medžiotojai, tiek ruošdamiesi praktiniam šaudymo egzaminui, tiek jį laikydami, visa tai galės daryti nemokamai, na o medžiotojai, kurie nėra mūsų Draugijos nariai ir nemoka mokesčių  už tai turės sumokėti pagal valdybos nustatytus įkainius.

Iš šalies visa tai atrodo lyg ir smulkmena, bet suskaičiavus šių mokamų paslaugų metinę kainą, nedidelis 20 eurų Draugijos medžiotojo metinis mokestis iš karto viską atperka su kaupu. Todėl visų medžiotojų žiniai 2020-02-19 d. Draugijos valdybos posėdyje patvirtintų Draugijos teikiamų paslaugų įkainiai yra skelbiami šioje nuorodoje >>>

Ir pabaigai – gera žinai ilgamečiam Alytaus medžiotojų ir žvejų draugijos nariui, medžiotojų klubo „Varėnė“ medžiotojui Algimatui Zubavičiui.
2020-02-19 d. Draugijos valdybos posėdyje buvo nutarta kreiptis į LMŽD tarybą dėl Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos garbės medžiotojo vardo suteikimo medžiotojų klubo „Varėnė“ medžiotojui Algimantui Zubavičiui, kuris šiame klube medžioja nuo 1972 metų.

Tai yra aukščiausias apdovanojimas, kokį gali gauti Lietuvos medžiotojas.  Algimantas Zubavičius yra ne tik gamtos mylėtojas, ilgametis ir garbus medžiotojas, turintis 55 metų medžiotojo stažą, bet jis taip pat yra ir daugelio knygų apie medžioklę bei gamtą autorius. Ne vienas iš mūsų esame perskaitę jo išleistas knygas –  „Palių Atlantida“, „Seni laiškai iš Žuvinto“, „Ilgas kelias į Afriką“, „Afrikos safariuose“, „Ištikimybė Medeinei“ ir kt.

Iš viso A. Zubavičius yra išleidęs 12 savo knygų ir dar yra keleto knygų apie medžioklę ir gamtą bendraautorius. Šiose leidiniuose atsiskleidė didžiulė A. Zubavičiaus meilė gamtai, gyvūnijai ir medžioklės kultūrai.

Šiais metais Algimantui Zubavičiui sukanka 78 metai ir jis visgi nusprendė jau “pakabinti savo šautuvą ant vinies“. Kiek man teko kalbėtis su gerbiamu Algimantu, jis dar parako šiam pomėgiui lyg ir turėtų, bet metų našta savo daro. Vis tik reikia pasakyti, kad ne kiekvienas iš mūsų,medžiotojų, galės pasigirti tokiu dideliu medžiotojo stažu bei tokiu atsidavimu Medeinei kaip Algimantas.

Manau, kad nustojęs aktyviai medžioti Algimantas nesėdės rankų sudėjęs ir atsiradusį laisvesnį laiko tarpą jis skirs kitam savo pomėgiui – prisiminimų ar įspūdžių medžioklėse aprašymui. Sėkmės, stiprybės ir dar ilgų gyvenimo metų Jums Algimantai ir mes manome, kad Jūs tikrai esate vertas Lietuvos garbės medžiotojo ir žvejo vardo.

Medžioklei valio!

Alytaus MŽD pirmininkas
Vytautas Kucevičius

Įrašas paskelbtas temoje NAUJIENOS. Išsisaugokite pastovią nuorodą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *